maanantai 8. elokuuta 2011

Kassajonossa

Tänään se taas tapahtui.

Asioin eräässä ravitsemusliikkeessä, jossa on useampi kassa vierekkäin.

Edessäni oli siististi pari ihmistä yhdessä jonossa. Asetuin heidän taakseen kiltisti jonottamaan. Seuraava asettui minun taakseni ja siinä sitä seistiin sulassa sovussa.

Sitten: saatanan läski keski-ikänen ihramahaämmä ryntää aivan pokkana muodostamamme jonon ohi vasemmanpuolisimmalla kassalla asioivan selkään huohottamaan.

Missään vaiheessa ei tällä helvetin taulapäällä raksuta, että EI, me yhdessä jonossa seisovat EMME jonota tälle TIETYLLE kassaneidille, vaan nopeuttaaksemme kaikkien toimintaa jonon ensimmäinen menee sille kassalle, joka sattuu vapautumaan!

Mikä helvetti siinä on, että suomalaiset (vai onko tätä muissakin kansalaisuuksissa?) ei vaan voi käsittää yhden jonon systeemiä?

Sama toistuu toki kaupan kassajonossa, kun uusi kassa avataan. Jonon perältä lähtee änkemään 400-kilonen elefantti hyvässä lykyssä vielä rollaattorin/kainalosauvojen kanssa, koska juuri hänen on ensimmäisenä päästävä maksamaan se hiivapaketti.

Mitä tälle ongelmalle voi oikeesti tehdä? Kuula kalloon idiooteille?


12 kommenttia:

Ärsyyntynyt kirjoitti...

Kuula kalloon idiooteille ois ihan muutenkin kannattava ratkaisu vähän kaikkeen.

junik kirjoitti...

Välillä tuntuu siltä että olisi parempi asua maassa missä ei ole minkäänlaista jonotuskulttuuria vaan kovaäänisin ja nopealiikkeisin pääsisi aina ensin.

Joillekin ihmisille on kertakaikkiaan elintärkeää että pääsevät aina ensimmäisinä. Yhdessä jonossa jonottaminen ei ole vaihtoehtona heille jos palvelupisteitä on monta. Tai jos vapautuu kassa, menee ensimmäiseksi uudelle kassalle juurikin se jonon lähes viimenen joka on kytännyt haukan lailla ylimääräisen kassahenkilön liikkeitä.

Varsinkin vanhemmilla naisilla tuntuu olevan elintärkeää ettei kukaan vain pääse mihinkään ennen heitä, voihan olla että yksi minuutti elämästä kuluu hukkaan juuri sillä hetkellä ja sehän olisi suorastaan katastrofaalista. Voi luoja toivon ettei musta tule sellaista hätähousua vaan että jaksan vielä kiltimmin kuin nyt antaa tilaa muillekin ihmisille sitten kun olen eläkkeellä.

Lenski kirjoitti...

Tää on niin totta ja niin raivostuttavaa! Kyseisestä asiasta kiukkuuntuminen ja silmitön raivostuminen huipentuu, kun menee asioimaan Hyvinkään postissa. Yksi jono saattaa olla ulko-ovellekin asti, mutta aina löytyy näitä röyhkeyden rajoja tuntemattomia ihmisiä, joilla riittää pokkaa purjehtia tyynen rauhallisesti yli kymmenen ihmisen jonon ohi viereiselle kassalle.
Toinen jonotusraivoryhmä on ihmiset, jotka tulevat jonossa niin lähelle, että jos otat vahingossa puolikkaankin askeleen taaksepäin, niin olet jo takanaolevan sylissä. Kun näitä ihmisiä sattuu jonoon useampia, niin jonon ensimmäisen henkilön yksikin taakseaskel aiheuttaa dominoefektin. Tästä syystä joutuukin siis miettimään tarkasti, haluaako sittenkään kallistua taaksepäin ottamaan muovipussia, jos ei sitä juuri muovipussien kohdalla muistanut.

Raivoojat Anssu ja Henssu kirjoitti...

Hienoa, että myös muita raivostuttaa tää jonottamiskäyttäytyminen! Pitäiskö 'jonotuskulttuuri' ottaa esim. kouluaineeksi?

junik: Totahan sitä toivoo, että vois ite ees tajuta 400-vuotiaana ja -kiloisena, että maailmassa on myös muita ihmisiä.

Lenski: Niskaanhuohottajat jonossa on yks ryhmä, joka ansaitsis lähes oman raivopostauksen. Toi on nimittäin niin tyypillinen laji! Itsehän joskus tahallani astun pari askelta taaksepäin, jotta ne urpot tajuais olevansa perseessä kiinni. Useimmiten ei toki auta, vaan sillon he itse ottavat nokkiinsa, että mitä toi tossa talloo varpaille. -Anssu

junik kirjoitti...

Niskaanhönkijät... Aaaaargh!

Ja sitten ne joilla on enemmän ostoksia, jolloin ei pääse hönkimään niskaan, mutta ostoskärryillä sen sijaan tökitään hyvinkin säännölliseeen tahtiin perseeseen. Tai selkään. Että mees ny siitä, edemmäs, toisen niskaan.

Ja kaikista saatanan kaupoista, miksi helvetissä Stockan ruokaosastolla on näitä ostoskärryillä tökkijöitä eniten?

Anonyymi kirjoitti...

Tääl kaakkois-suomessa kyllä on joka kassalla omat jonot. Sen palkin laittamisessa ostoksien väliin on kyllä ongelmia yllättävän monella. Yleensä edessä oleva ei sitä laita ja takana oleva sitä taas jo kurkottelee kainalo raapien mun ostoksia (yök !) ennenkuin olen itse kehdannut sitä kurkotella edellisen jäljiltä...

Anonyymi kirjoitti...

No ei täällä lännessäkään kyllä noin jonoteta :D Mikä idea siinä on, että tehdään yksi pitkä jono, joka on sitten viimeisten hyllyjen luona asioivien tiellä, kun voi olla useampi lyhyt jono ja karkkihyllylläkin saa sitten asioida rauhassa?

junik kirjoitti...

Maalaisjärki, järkeville ja toiset huomioon ottaville kaupunkilaisillekin, sanelee sen missä jonotetaan joka kassalle erikseen ja missä muodostetaan yksi jono. Ei kai kukaan järkevä hypermarketissa yhtä jonoa muodosta kun taas pikkukaupoissa mennään tilanteen mukaan. Kyllä kaupan koko ja se miten siellä on tilaa muodostaa jonoja, tai se miten edelliset ihmiset ovat jo ryhmittyneet, sanelee aika paljon.

Yhtä hyvin kyse voisi olla vaikka kahdesta vierekkäin olevasta pikapankkiautomaatista missä molemmissa on jo joku ja yksi odottamassa. Yllättävän moni ei osaa antaa ensin tulleen mennä kumpaan tahansa vapautuvaan, ja vielä usempi ei osaa avata suutaan ja kysyä kohteliaasti.

Jos joku tamperelainen on joskus käynyt radiokirppiksellä niin siellähän jonon ohi meno on jatkuva vanhempien naisten ongelma. Kassoja on yksi tai kaksi ja toinen avautuu ja sulkeutuu sen mukaan mitä kassahenkilöt viitsivät tehdä. Jonoja on silti yksi ja se etenee joko hitaasti tai hitaammin. Aina sieltä sivusta joku menee koko jonon ohi koska tykkäävät että nyt muodostetaan yhtäkkiä kaksi jonoa vaikkei sille ole edes tilaa.

Jonottaminen on selvästi joillekin ihmisille täysin mahdoton asia käsittää. Ja se toisten huomioiminen.

Betoni kirjoitti...

Näissä jonoissa on se huono puoli että *aina* niissä on joku jolla ei ole mitään hoppua minnekään ja jahkaillaan, puhutaan puhelimeen ja haetaan hyvässä lykyssä vielä ne unohtuneet perseliinat kaupan toisesta päästä kun "onhan mun ne just nyt saatava", viis väliä muista. Sitten on tämä kääkkäarmeija joille on kunnia-asia maksaa käteisellä ja vielä kaivaa se 2,35e viiden sentin kolikoina että tulee tasaraha.

Lenski kirjoitti...

Tätä keskustelua seuranneena, käytännön kokemuksia saaneena ja opettajaihmisenä olen tullut siihen tulokseen, että kyllä olisi syytä lisätä ensi vuoden omaan opetussuunnitelmaan jonotuskulttuurin opettaminen. Onhan tuo yhden jonon taktiikka ollut esim. lentokentillä käytössä jo vuosia eli kyllä mielestäni jo tänä päivänä pitäisi tietää mitä tarkoittaa yksi jono ja käsittää että joissakin paikoissa (esim. lentokentät, postit, apteekki) yhden jonon jonotus on kertakaikkiaan kaikkien eduksi.

Lenski kirjoitti...

Ja toi on niin totta, että kärryillä törkkiminen on niin tyypillistä keski-iän ylittäneille "hienoille" rouville, joilla on jumalaton kiire pitsiä nypläämään stockan kalliiden herkkujen kera. Olenpa nähnyt myös tapauksen jossa ostoskärryä on käytetty kiilana jonottajan ohittamiseksi. Kun törkkii kärryllä edessäolevaa niin mitäs muutakaan siinä voi kuin vähän väistyä, ettei kärry survo varpaita ihan tohjoksi. Mutta siinäpä se, ne pari askelta sivulle antaa juuri sopivan tilan tulla sujuvasti kärryllä tönityn eteen. Siinä sitä itse huomaa tuijottavansa etuilijaa monttu auki, hämmentyneenä melkoisenkin suorasta ja röyhkeästä käytöksestä.

Raivoojat Anssu ja Henssu kirjoitti...

Anonyymeille: Tosiaan marketeissa ymmärrän monen jonon systeemin, niissähän se yksi jono ei toimi, kun välissä on kaiken maailman karkki- ja röökihyllyt.

Ongelma onkin enemmän täällä jo mainituissa apteekeissa, pankkiautomaateilla, postissa sekä pikaruokaloissa, ehkä myös vaatekauppojen kassoilla.

Toi kärryillä tunkeminen on kans yks raivon partaalle saattava asia! Samoin sen Seuraava asiakas -kapulan laittaminen! Eikö voi ne tavarat odottaa siinä korissa/kärryssä 2 sekuntia pidempään? Ei ilmeisesti, kun on pakko sieltä ryysätä repimään sitä kapulaa, kun edellinen ei ole ehtinyt ostoksiaan hihnalle lapata. -Anssu